Att tävla i judo

När man håller på med judo är det självklart att man bör känna till lite om hur man tävlar i judo. Även om man inte vill tävla själv så blir det ju mycket roligare att titta på matcher när man förstår vad som händer. Dessutom kan man förklara för sina kompisar och släktingar m.fl. vad som händer när man ser judo på TV, det är visserligen inte judo på TV så ofta men vissa sportkanaler har visat lite mer judo på sista tiden.

Men man kan följa alla stora judoturneringar i världen online och helt gratis på live.ijf.org

Allmänheten i Sverige vet ganska lite om judo men i länder som Frankrike, Belgien, Spanien, Holland, Tyskland o.s.v. är judo en stor sport. Här nedan kan du lära dig lite om judotävlingar och regler:

 

Hur en judomatch går till

De tävlande ropas upp av sekretariatets speaker eller visas på digitala medier. Den tävlande som ropas upp först tar på sig vit matchbälte och den andre rött matchbälte. På större tävlingar använder man vit och blå judogi (judodräkt) istället för vitt och rött matchbälte. Även på lägre nivå är det tillåtet att använda blå judogi istället för rött bälte, men det finns än så länge inget krav på det. De båda ställer sig mitt emot varandra utanför matchområdet och väntar på domarens tecken för att komma in på mattan. Först hälsar de med en bugning när de kliver på mattan, sedan när de är på matchområdet igen. Matchområdet består av en judomatta som är mellan 5 x 5 och 10 x 10 m. Utanför matchområdet finns det ytterligare 2-4 m matta som kallas säkerhetsområde. Efter hälsningen går de ett steg till och väntar på att domaren skall starta matchen. Mattdomaren startar matchen med HAJIME (börja). Två kantdomare sitter på stolar i var sitt hörn av mattan men i vissa fall är det bara en huvuddomare på mattan. På stora tävlingar är det bara en matchdomare som har via headset kontakt med två domare i sekretariatet som har tillgång till video. Matchtiden är 2-4 min effektiv tid beroende på ålderskategori på de tävlande. Mattdomaren leder matchen och bedömer tillsammans med kantdomarna de tekniker som utförs. De tävlande får poäng beroende på hur bra tekniker de gör. Dessa poäng registreras på en speciell poängtavla. Barn och ungdomar får poäng för kasttekniker och fasthållningar, för de lite äldre kan man även segra med armlås och halslås.

 

Målet i en judomatch är att vinna matchen med Ippon (10 poäng). Ippon får man genom att göra ett perfekt kast där motståndaren landar platt på rygg eller genom att hålla en fasthållning i 20 sekunder. Man kan också göra ett halslås eller ett armlås på motståndaren och därigenom tvinga denne att ge upp, vilket gör att man får ippon. Man kan även få poäng som kallas Waza-Ari (1 poäng). Waza-ari får man genom att göra ett kast som inte är tillräckligt bra för att bedömas som ippon, t.ex. om motståndaren landar på sidan eller om motståndaren rullar över på rygg istället för att landa direkt på rygg. Man kan även få waza-ari genom att hålla en fasthållning i minst 10 sekunder. Slutligen kan man även få ippon om man lyckas samla på sig två waza-ari; två waza-ari blir alltså en ippon.

Får man en ippon vinner man och matchen är över, men om matchtiden går ut vinner den som eventuellt har en waza-ari. Om ingen av de tävlande har lyckats ta någon poäng när matchtiden tar slut eller om det står 1-1 i antal waza-ari går matchen in i golden score. Om någon av de tävlande lyckas få ippon eller waza-ari i golden score så vinner denne direkt.

Om det är oavgjort vid ordinarie matchtids slut kan matchen antingen avgöras genom tidsförlängning , s k . golden score, eller för de yngre med hantei.
I golden score vinner den som får första poängen. I golden score kan man även vinna genom att motståndaren bestraffas med tre shido (varning).

I hanteimatcher visar kantdomarna och huvuddomaren med sina röda (blåa) eller vita flaggor vem som skall ha vinsten i matchen (arbetsseger). Domslutet bygger på majoritetsbeslut. Visar t.ex. båda kantdomarna, eller en kantdomare och huvuddomaren röda flaggor så vinner den tävlande som har rött matchbälte. På större tävlingar är det numera bara en domare på mattan. De andra två domarna sitter vid en som är kopplad till en eller flera videokameror. Vid svårbedömda situationer kan de snabbt gå tillbaka och titta om mattdomarens beslut var korrekt. Om inte, kan de via hörsnäcka eller visuella tecken tillrättaställa huvuddomarens beslut.

Det finns ett varningssystem i judo, där varningarna kallas shido. Shidos ger inga poäng men får en tävlande 3 stycken shidos så blir denne diskvalificerad och motståndaren tilldelas ippon. Man kan få shidos för att exempelvis gå utanför matchområdet eller vara för passiv. Det går även att bli direkt diskvalificerad, t.ex. genom att medvetet landa på huvudet/nacken i ett försök att inte bli kastad på poäng eller genom osportsligt beteende.

 

På länken nedan kan du se en kort video som internationella judoförbundet har gjort där de förklarar och visar hur judo fungerar.
https://youtu.be/pgfKasoI5yc

Har du några frågor om tävlingar eller regler kan du alltid prata med din tränare eller våra domare i klubben, du hittar dem under "OM OSS" i menyn.