Vår klubbidé

JUDO – EN BRA START I LIVET

Huvudmålet för klubbens barnträning är inte att få fram barn som är bra på judo utan att få fram bra barn. Barnen uppmuntras till allsidigt idrottande och vi vill väcka ett livslångt intresse för rörelse, idrott och motion. Vi är stolta över att har gett många barn en bra start både i idrotts- och övriga livet. Självklart blir vi glada om barnen stannar kvar länge i vår verksamhet och vi backar upp dem oavsett vilken inriktning inom judon de väljer när de blir äldre.

Judo för alla – ingen tom fras!

Klubbens målsättning är att ALLA som vill skall kunna träna judo hos oss!

Oavsett om de tränande...
 • ”bara” vill ha kul och träffa kompisar
 • vill träna hårt för att satsa på elitjudo
 • ”bara” vill motionera för att förbättra sin fysiska status
 • har psykiska eller fysiska funktionshinder
..så har vi passande grupper med individuellt anpassad träning:
 • Kuljudo - för de som gillar lek och rörelse. I kuljudo gör barnen ofta sin debut inom idrottsrörelsen. De får lära sig att fungera i en idrottsgrupp, att lyssna på ledaren och att ta hänsyn till träningskamrater. Träningen är först och främst inriktad på att främja koordinationsförmåga och kroppsuppfattning.Ca 75 % av klubbens barn och ungdomar tränar i någon av våra kuljudogrupper. Målet med träningen år inte att bli världsmästare utan att röra på sig, lära sig judo och samtidigt ha kul. Träningen är mycket variationsrik och består utöver judo av många olika övningar. Både judon och övrigt träningsinnehåll kommer till stor del att läras in genom lek. Ganska många av barnen i kuljudogrupperna deltar ändå regelbundet på tävlingar fastän träningen inte är tävlingsinriktad. Barnen i dessa grupper accepterar att det oftast tar längre tid för att gradera till högre bälten.
 • Teknikjudo – för judofantaster. Här handlar det mera om traditionell judoträning, även om det ibland blir lek i teknikträningarna. Vi tränar inga extrema tävlingstekniker men deltagarna ska få chansen att bli duktiga på judo. De som tränar i teknikgrupperna är ofta intresserade av att snabbare än andra gradera till högre bälten. Många, men långt ifrån alla barnen i teknikgrupperna deltar regelbundet på tävlingar men träningen är inte är tävlingsinriktad.
 • Ipponjudo 10-14 - för de som gillar tuffare tag. Ippon är judons motsvarighet till knock out i boxning eller fallseger i brottning. Här tränar de som tycker det är kul att tävla. Målinriktad teknikträning blandas med ganska mycket randori (sparring) i olika former.
 • Tjejgrupper - för de som hellre vill träna ihop med andra tjejer
 • Stor & liten – föräldrar & barn tillsammans  Judo för föräldrar och barn från fyra år tillsammans är först och främst till för att just göra något tillsammans. I träningen ingår falltekniksträning, lekar, gymnastik och judons matt-tekniker. Föräldrarna får även prova på lite judokast. Ibland förekommer det även lättare former av fysträning för föräldrarna.
 • A-judo– för personer med särskilda behov Träningen är först och främst inriktad på att främja koordinationsförmåga och kroppsuppfattning. Alla ska lära sig fallteknik. I specialgrupperna anpassas falltekniken individuellt efter utövarens möjligheter. Genom de olika övningarna ska deltagarna lära sig att behärska sin kropp, utnyttja sina individuella möjligheter och om möjligt skjuta fram gränserna.
 • Ipponjudo 15+ – för de som satsar på tävlingFör dem som vill tävla är träningen naturligtvis ganska tuff. Beroende på när i säsongen träningen är handlar det mycket om randori, konditions och styrkebetonade övningar. Ofta ingår det även en del teknikträning i någon form
 • Vuxen motion – Så mycket mer än bara springa  Man utnyttjar judonteknikernas allsidiga träning för att förbättra sin kondition, styrka och rörlighet och samtidigt bli lite smidigare. Förutom den allsidiga träningen träffar man likasinnade träningskamrater och kan för en liten stund koppla bort vardagslivet.

 

Vår röda tråd i barn- och ungdomsträningen är:

 • Det viktigaste på träningen är att barnen/ungdomarna har kul!  
 • Det näst viktigaste är att tränarna har kul!
 • Först på tredje plats kommer att barnen ska nå träningsmålet som är uppsatt för gruppen.